Bunnik

Bunnik is een pittoresk dorpje vlakbij de levendige stad Utrecht, gelegen in het hart van Nederland. Dit centrale karakter wordt benadrukt door de A12 langs het dorp. Wanneer men Utrecht nadert zijn de iconische locaties in Bunnik, zoals Frumona en hotel Postillion, voor velen herkenbare bakens.

De bewoners van Bunnik zelf koesteren het uitgestrekte landschap van het Kromme Rijngebied, met schilderachtige boerderijen, en klompenpaden die naar landgoederen voeren. Waardevol zijn deze buitenplaats ensembles, zoals Amelisweerd - Rhijnauwen en delen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een historisch knooppunt ligt bij Vechten. Hier snijden de Romeinse Limes en de waterline elkaar met respectievelijk een castellum en een fort.

De verhalen vormen een tijdlijn vanaf de Romeinse tijd toen de limesweg door Bunnik liep, de belangrijkste verkeersroute in Noordwest-Europa. Kleine delen van dit tracé zijn vastgesteld bij Fort Vechten en de spoorlijn Utrecht – Houten.

In de Karolingische tijd was het Kromme Rijngebied al lang bewoond. De naam Bunnichem verschijnt voor het eerst tussen 885 en 896. De Oude Dorpskerk stamt uit de late middeleeuwen, gebouwd rond dezelfde tijd als de Domtoren in Utrecht. Door alle tijdperken heen zijn er verhalen die doorverteld mogen worden.

Lees meerReageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Meike de Vries)